Ανοιχτή Επιστολή Μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Χαλκίδας

Επειδή η φωνή των προσφύγων δεν φτάνει εύκολα εκτός του στρατοπέδου, εμείς, σαν αλληλέγγυοι/ες, έχουμε γίνει μάρτυρες διάφορων γεγονότων που πρέπει να καταγγελθούν. Από την εμπειρία που είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε ως μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Χαλκίδας σε πρόσφυγες-μετανάστες/στριες θα θέλαμε να καταγγείλουμε την στάση και τις πράξεις των υπευθύνων του χώρου στην Ριτσώνα όπου διαμένουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι όχι μόνο δεν στάθηκαν στο ύψος των ηθικών απαιτήσεων της κατάστασης αλλά σε πολλές περιπτώσεις έπραξαν και ακριβώς το αντίθετο. Η γνώμη μας αυτή προκύπτει από δικές μας παρατηρήσεις και ενισχύεται από τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, των οποίων η φωνή θέλουμε να ακουστεί έξω από τους φράχτες του στρατοπέδου.

Άλλωστε αναφέρεται από τους ίδιους στην ανοιχτή επιστολή τους, τον Αύγουστο,  όπου ανάμεσα στα αιτήματα τους είναι και η βελτίωση της συμπεριφοράς μερίδας των υπεθύνων του στρατοπέδου και εργαζόμενων σε ΜΚΟ. Αυτή η άσχημη αντιμετώπιση, ειδικά από τον μάνατζερ του στρατοπέδου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τους πρόσφυγες στην εκδίωξη από το στρατόπεδο, όλων των ΜΚΟ τον περασμένο Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος ενός πρόσφυγα με τον μάνατζερ έξω από την είσοδο του στρατοπέδου , εκείνο το χρονικό διάστημα, όπου του λέει “φτάνει πια με τις υποσχέσεις σας, μόνο ψέματα λέτε, δεν κάνετε τίποτα για το στρατόπεδο, είστε μόνο κλέφτες!”. Ο τωρινός μάνατζερ είναι αυτός που τις πρώτες μέρες λειτουργίας του στρατοπέδου είχε χειροδικήσει σε βάρος ενός μικρού παιδιού κατά την διανομή φαγητού από κοντέινερ. Είναι ο ίδιος που είχε προπηλακίσει άγρια δύο μέλη της Πρωτοβουλίας τα οποία βρίσκονταν στο στρατόπεδο για να προσφέρουν οδοντιατρική περίθαλψη, την οποία κανένας φορέας ή οργάνωση δεν προσέφερε στο στρατόπεδο.

Υπάρχουν επίσης πολλές μαρτυρίες προσφύγων για κλοπές από τις αποθήκες τροφίμων και φαρμάκων του στρατοπέδου τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται να διαλευκάνει. Όπως επίσης και μαρτυρίες για εκφοβισμούς προσφύγων, απειλές για την μη καταγραφή τους εαν δεν συμμορφωθούν αλλά και ευνοϊκές μεταχειρίσεις, όπως ενοικίαση σπιτιών στη Χαλκίδα σε όσους οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου δεν μπορούν να εκφοβίσουν, για να μην τους δημιουργούν προβλήματα.

Δυστυχώς πολλοί από τους φόβους μας επιβεβαιώθηκαν και πιστεύουμε ότι τα παραπάνω πρέπει να καταγγελθούν δημόσια. Γιατί η αλληλεγγύη πρέπει να είναι πάντα οριζόντια και χρέος όλων μας και όχι διαχείριση ανθρώπων.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλκίδας σε πρόσφυγες-μετανάστες/στριες

solidarie36@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *