ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Ο σύγχρονος κόσμος βιώνει μια από τις πιο βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών. Στα πλαίσια των γεωπολιτικών συγκρούσεων μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, του ανταγωνισμού πολυεθνικών επιχειρηματικών συμφερόντων και της έξαρσης εθνικισμού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού, ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι. Το αποτέλεσμα της  ανελέητης πολιτικής διεθνών  οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων καθώς και της θρησκευτικής βαρβαρότητας του ISIS είναι η ολική διάλυση ολόκληρων χωρών και κοινωνιών που μεγεθύνει και επιδεινώνει την προσφυγιά, τη μετανάστευση, βαθαίνει την οικονομική κρίση στις κοινωνίες.

Ο κυνισμός και  η αναλγησία της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους αποκορυφώνονται με τις παράνομες μαζικές απελάσεις των προσφύγων προς την Τουρκία, χώρα που κρίνεται μη ασφαλής. Ακόμη και συστημικοί οργανισμοί, όπως η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε τις μαζικές επαναπροωθήσεις «θανατηφόρο χτύπημα στο δικαίωμα αναζήτησης ασύλου».  Την εγκληματική  συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας – Ελλάδας, έχουν καταγγείλει η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

Η αποδοχή από την κυβέρνηση μιας συμφωνίας η οποία παραβιάζει ωμά τη συνθήκη της Γενεύης του 1951, για το απόλυτο δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης των προσφύγων από τη χώρα, την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, σημαίνει και την πλήρη αποδοχή των συνεπειών της εφαρμογής της. Οι πρόσφυγες δικαιούνται άσυλο, χαρτιά διέλευσης, επανένωση με τις οικογένειές τους εντός Ευρώπης, σπουδές και εργασία στη χώρα φιλοξενίας.

Να καταργηθούν η κατάπτυστη συνθήκη του Δουβλίνου, η συνθήκη Σένγκεν, οι φράχτες στα βόρεια σύνορα, η Φρόντεξ, ο φράκτης του Έβρου, ο πλωτός φράκτης του νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο. Ο πόλεμος πουλάει. Από το εμπόριο όπλων, την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας, την ανοικοδόμηση από οικοδομικές πολυεθνικές. Μιλούν για ροές μεταναστών, λες και οι άνθρωποι είναι εμπορεύματα για διαλογή και επιστροφές. Οι πρόσφυγες γκετοποιούνται στα hot spot, που μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα κράτησης-στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί το προσφυγικό, αναθέτοντας τη λειτουργία τους (ιατρική φροντίδα, σίτιση, επιτήρηση) σε εταιρίες αρπακτικά, με κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια. Οι Μ.Κ.Ο. οργιάζουν. Από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση χρησιμοποιείται ρητορική, που δαιμονοποιεί τους Μουσουλμάνους, εντείνει την Ισλαμοφοβία, επιτείνει την ξενοφοβία. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η εφαρμογή τη σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, της καταστολής και του κοινωνικού ελέγχου.

Σε όλα τα κέντρα κράτησης προσφύγων υπάρχει η ίδια εξευτελιστική εικόνα. Βρωμιά, κρύο, άθλιο έως και σάπιο φαγητό. Στη Ριτσώνα, με ανύπαρκτες εγκαταστάσεις ενός εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου που εποπτεύει ο στρατός με το Δίκτυο Αντίστασης Αλληλεγγύης, ένα χώρο χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό, με ευκαιριακή ιατρική περίθαλψη, χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές για να ζουν άνθρωποι, μια αποθήκη πεταμένων ψυχών, επικρατούν συνθήκες αθλιότητας και ανοργανωσιάς! Οι ΜΚΟ κάνουν ”πάρτι” αλληλεγγύης και εμπόριο ανθρωπιάς παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων ενώ εκείνοι δεν έχουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Λίγες χημικές τουαλέτες (40) και ακόμη λιγότερα ντους (4), το νερό είναι κρύο και βρόμικο σαν τις συνειδήσεις  των ανθρωποφυλάκων των προσφύγων-μεταναστών. Διεκπεραιωτές ανίκανοι εγκατέστησαν  900 πρόσφυγες σε έναν χώρο με ποντίκια, φίδια, σκορπιούς, ακατάλληλο για διαμονή ανθρώπων. Τα 320 παιδιά και τις 20 έγκυες μαζί με τους διαβητικούς, τους καρκινοπαθείς, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα  ταΐζει ένα κέτερινγκ που χρυσοπληρώθηκε 176000 ευρώ με ελεεινό και λίγο φαγητό, ακατάλληλο για τις ανάγκες τους. Οι κυβερνοφύλακες προσφύγων τους θέλουν υποταγμένους και εξαθλιωμένους παίζοντας παιχνίδια στην πλάτη τους.

Βασική μας απαίτηση είναι το άνοιγμα των συνόρων και για όσο παραμένουν οι πρόσφυγες εδώ να συμμετέχουμε ισότιμα σε κοινές αντιιεραρχικές συνελεύσεις, προβάλλοντας την αυτοοργάνωση και δίνοντάς τους φωνή. Να μπουν στις γειτονιές μας, να μη ζουν γκετοποιημένα, να έχουν πρόσβαση στις δομές της πόλης, να συμμετέχουμε σε κοινές εκδηλώσεις, γιατί τα προβλήματά τους και τα προβλήματά μας τα γεννούν οι ίδιες αιτίες. Κοινός μας εχθρός είναι ο καπιταλισμός, ο ρατσισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός. Μαζί μπορούμε να αντικρούσουμε τις μεθοδευμένες, μισαλλόδοξες,  φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Μαζί να αγωνιστούμε για ένα κόσμο ελευθερίας, αξιοπρέπειας, ισότητας, αλληλεγγύης,  σεβασμού της ανθρώπινης και κάθε ζωής. Καμία φωνή αλληλεγγύης δεν θα φιμωθεί. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και πρόσφυγες κόντρα στη χυδαιότητα που απλώνεται στις μέρες μας.  Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι.

Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη Ριτσώνα. Υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη ανάγκη για:

Πολυβιταμίνες, Αναπηρικά Αμαξίδια, Παπούτσια, Φακούς LED, Παιδικά καροτσάκια, Κρέμες για παιδικό σύγκαμα, Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης, Χυμούς, Ξηρούς καρπούς (ακαβούρντιστους/ανάλατους), Μπάρες δημητριακών, Παιχνίδια, Ξυραφάκια, Σαμπουάν-σαπούνια, Καπέλα, Γάλα μακράς διαρκείας, αντηλιακές κρέμες.

ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΝΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ, ΜΕ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ, Μ.Κ.Ο. ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ«ΛΥΝΕΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλκίδας σε Πρόσφυγες-Μετανάστες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *